Skip to main content
Aandacht verzacht

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een type hoofdpijn waarbij de bron van de klachten ligt in de nek, meestal is er zowel hoofdpijn als nekpijn, en vaak is het eenzijdig.

  • Oorzaken

    De bron van cervicogene hoofdpijn kan in principe elke structuur in de nek zijn. De meest voorkomende structuren zijn de occipitaal zenuw, de bovenste halswervel (atlas) en een van de bovenste facetgewrichtjes (niveau C2-3).

  • Klachten

    Meestal is er sprake van hoofdpijn. Eénzijdig. De pijn start in de nek en straalt uit naar de zijkant van het hoofd tot en met het voorhoofd. Tot boven het oog. Het is vaak een chronische hoofdpijn die soms in aanvallen kan komen. Het karakter is zeurend van aard.

  • Diagnose

    De diagnose van cervicogene hoofdpijn wordt voornamelijk gesteld aan de hand van het klachtenpatroon, de ziektegeschiedenis, en het lichamelijk onderzoek van de patient.

    Dit wordt zo nodig aangevuld met beeldvormend onderzoek (röntgenfoto e.d.) en/of een diagnostische blokkade.

  • Behandeling

    Pijn door problemen in de nek (cervicogene hoofdpijn) is vaak eerder in het traject beoordeeld door neuroloog of orthopeed alvorens u bij de pijnspecialist komt.

    We zullen vaak starten met pijnstillers als ontstekingsremmers en paracetamol. Helaas helpen deze vaak niet voldoende tegen zenuwpijn. Daarvoor zal gestart worden met middelen tegen zenuwpijn zoals amitriptyline, pregabaline, gabapentine en duloxetine. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie.

    Ook zal vaak fysiotherapie (massage en oefentherapie) gestart worden en ook TENS vormt een goede optie.

    Mocht dit niet baten dan wordt vaak over gegaan tot een invasieve pijnbehandeling zoals een injectie of PRF van de achterhoofdszenuw (nervus occipitalis major) of van de derde zenuwwortel (C2-C3). Ook een injectie of elektrische behandeling van de facetgewrichten (gewrichtjes tussen de wervels) is een optie.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en/of revalidatiearts geraadpleegd worden. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."