Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/stichtingpijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Welkom op de site van de Stichting Pijn bij Kanker

Welkom op de site van de Stichting Pijn bij Kanker

Iedereen krijgt helaas vroeg of laat te maken met kanker. Veel geld en aandacht gaat naar de bestrijding van deze vreselijke ziekte. Echter tweederde van de patiënten krijgt te maken met vaak ernstige vormen van pijn. Zoveel pijn dat dit iemands leven wezenlijk beïnvloedt. 

Niet alleen het voorkomen en bestrijden van kanker vraagt geld en aandacht, maar de pijn die hierbij komt kijken ook. Immers 90% van de patiënten met kanker krijgt te maken met pijn en bijna 60% krijgt te maken met ernstige vormen van pijn. Nu patiënten gelukkig langer blijven leven, wordt pijn bij kanker niet alleen voor de patiënten die dood gaan, maar ook voor de patiënten die (langer) blijven leven een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van leven. Het is tijd dat dit meer aandacht gaat krijgen.

 

De stichting zet zich de komende jaren in om pijn bij kanker permanent op de agenda te krijgen, door:

  1. aandacht hiervoor te vragen middels campagnes, patiënten voor te lichten, familie en vrienden te helpen en de communicatie tussen arts en patiënten aanzienlijk te verbeteren,
  2. kennis en ervaring beter en gerichter toegankelijk te helpen maken,
  3. de samenwerking op te zoeken met andere stichtingen en organisaties en waar nodig dit teorganiseren en actief te stimuleren,
  4. innovaties te volgen en te stimuleren.
  

(NKF, Utrecht 13 april) – Twee derde van de (ex-)kankerpatiënten die tijdens of na hun kankerbehandeling last krijgt van neuropathie ervaart pijn of klachten aan zowel handen als voeten. Dat kan grote impact hebben op het dagelijks leven. Als mensen met kanker voorafgaand aan hun behandeling worden geïnformeerd over neuropathie, ervaren zij minder vaak beperkingen en meer begrip van hun omgeving. Daarom loont het voor patiënten als zorgverleners hen vóór de behandeling informeren over neuropathie.

Dr. Robbert van der Voort, medical writer schreef voor 'Oncologie up to date' dit artikel over Pijn bij Kanker, de nieuwe richtlijn en het werk van onze stichting.

Hoewel kanker vaak gepaard gaat met pijn, wordt er aan deze pijn niet altijd voldoende aandacht geschonken. Er zijn aanwijzingen dat bij ongeveer een derde van de patiënten met kanker de pijn zelfs wordt onderbehandeld. Anesthesioloog-pijnspecialist dr. Nick van Dasselaar (Reinier de Graaf, Delft) en internist-oncoloog en hospice-arts dr. Alexander de Graeff (UMC Utrecht en Academisch Hospice Demeter in De Bilt) vertellen hoe onder andere scholing, het verstrekken van informatie en de nieuwe richtlijn voor pijn bij patiënten met kanker deze situatie kunnen verbeteren.

Er moet veel meer gepraat worden over pijn bij kanker. Dat vindt anesthesioloog-pijnspecialist Nick van Dasselaar. In het Pijncentrum van Reinier de Graaf en als voorzitter van de stichting Pijn bij Kanker zet hij het onderwerp op de kaart bij patiënten en artsen. “Het is geen sexy onderwerp, maar het is zó belangrijk om hier aandacht voor te hebben.”

Michel Baas schreef deze column over 'zijn Esther' en zijn oproep aan andere naasten om hun input te geven voor de agenda voor de toekomst te maken en, als het even kan, pijn bij kanker dragelijker te maken voor de patiënten en naasten en meer handelingsperspectief voor de professionals te realiseren.
Helpt u mee?

De stichting Pijn bij Kanker bestaat nu 6 jaar. In die jaren hebben wij een mooie start gemaakt om het onderwerp Pijn bij Kanker op de agenda te zetten. Onze ambassadeurs Ernst Daniel Smid en Kris Vissers hebben ontzettend goed werk gedaan om zowel in de medische wereld als bij het publiek en bedrijfsleven de noodzaak om iets aan pijn bij kanker te doen een prioriteit te geven.

Nu dat momentum er komt, is het zaak om door te pakken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Er is namelijk zo verschrikkelijk veel te doen en onze organisatie en onze middelen zijn helaas beperkt. We zijn daarom ontzettend blij dat twee mensen zich op vrijwillige basis hebben aangemeld om ons te helpen bij de volgende stappen in onze strijd tegen pijn bij kanker.

Steun Stichting Pijn bij Kanker

Steun Stichting Pijn bij Kanker

Het stichtingsbestuur heeft inmiddels de eerste projecten benoemd die zullen bijdragen aan het doel van de stichting om de bestrijding van zowel de fysieke pijn van patiënten met kanker als de emotionele pijnbeleving van patiënt en betrokkenen te verbeteren.

Ook ú kunt de Stichting Pijn bij Kanker daar bij steunen. Dit kan door te doneren op rekeningnummer NL47INGB0000654215 t.n.v. Stichting Pijn bij Kanker.

Over pijn bij kanker

Over pijn bij kanker

Bekijk het filmpje, gemaakt door Jon Karthaus, over en voor de Stichting Pijn bij Kanker met medewerking van Halina Reijn, Geza Weisz, Robert de Hoog, Manuel Broekman, Marwan Kenzari en Carolien Spoor.