Chronische Pijn op herhaling


Donderdag 18 februari 2016: Informatiebijeenkomst over chronische pijn

Bravis Ziekenhuis (Locatie Roosendaal) – In navolging van de succesvolle informatie-middag over chronische pijn en de behandelmogelijkheden daarvan, organiseert Pijncentrum Bravis opnieuw zo'n informatiebijeenkomst met presentaties en waarbij een patient ook zal vertellen over haar ervaringen. De informatieve middag wordt ondersteund door de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical.  



Programma van de informatiebijeenkomst:

Aanvang: 15:00 uur, Start presentatie: 15:30 uur, einde van de middag: ongeveer 17:00 uur.

 

15:30 - 16:00 L. Elzinga Introductie ziekenhuis en pijnpoli
Wat is pijn
16:00 - 16:30 P. Zomers Behandelopties
Multidisciplinaire aanpak
16:30 - 16:45 N. Zoeter De weg naar neurostimulatie
16:45 - 17:00  Patiënt Ontmoet de patiënt

    

Tijdens deze bijeenkomst zullen enkele pijnspecialisten van het Bravis ziekenhuis meer vertellen over chronische pijn en de verschillende therapieën om chronische pijn te bestrijden. Daarnaast zullen chronische pijnpatiënten er hun  getuigenis brengen over hoe de aandoening hun leven heeft beïnvloed.

De bijeenkomst is bedoeld voor chronische pijnpatiënten en andere belangstellenden. De toegang is gratis.

“Het duurt vaak verschillende jaren voor een patiënt weet dat hij of zij aan chronische pijn leidt. Dat betekent dat er momenteel een groot aantal landgenoten onnodig met pijn rondlopen  en vaak de verkeerde therapie krijgen om hun pijn te behandelen. Tijdens onze infosessie tijdens de Week van de Chronische Pijn willen we een platform bieden voor alle pijnpatiënten in onze regio om te weten te komen of ze mogelijk aan chronische pijn lijden. We hopen op die manier een groot aantal mensen een oplossing te bieden om hun pijn te verzachten”, zegt de heer L Elzinga, pijnspecialist bij het Bravis Ziekenhuis.

Kennis over chronische pijn beperkt

Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel fysiek als emotioneel afmattend en gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een trauma of eenvoudige chirurgische ingrepen. Chronische pijn heeft een grote impact op de algemene levenskwaliteit en maakt gewone dagelijkse activiteiten zoals werk- en familieleven soms onmogelijk. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose voor chronische pijn omdat de algemene kennis over de aandoening nog te laag is.

Deze beperkte kennis vertaalt zich in hoe de Nederlanders denken over chronische pijn. Een onderzoek dat in 2014 uitgevoerd werd, toont aan dat slechts 1 op 6 Nederlanders weet wat chronische pijn is. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (24%) denkt zelfs dat chronische pijn een mentale aandoening is.

De Week van de Chronische Pijn gaat door van 23-30 November 2015 en is een samenwerking van 7 verschillende ziekenhuizen in Nederland, de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical om de bewustwording over chronische pijn te laten toenemen.

Over chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt wereldwijd ongeveer 1,5 miljard mensen – dat zijn er meer dan het aantal mensen dat lijdt aan hartaandoeningen, kanker en diabetes gecombineerd. In de Verenigde Staten zijn de jaarlijkse kosten naar schatting gelijk aan 515 miljoen verloren werkdagen en 40 miljoen doktersbezoeken. Tijdens de bijeenkomst willen we meer duidelijkheid geven over de verschillende therapieën die er bestaan om chronische pijn te bestrijden, waarbij een belangrijk deel zal gaan over technieken om het ruggenmerg te stimuleren.

Over ruggenmergstimulatie (= SCS)

SCS is een bewezen therapie die al meer dan veertig jaar gebruikt wordt om chronische pijn onder controle te houden en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Neurostimulatoren lijken in functie en voorkomen op pacemakers en geven lichte elektrische impulsen aan het ruggenmerg die de pijnsignalen naar de hersenen verstoren of maskeren. De neurostimulatoren van St. Jude Medical zijn geïmplanteerd bij patiënten in meer dan 40 landen.

Over de Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN)

De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie is ruim vijftien jaar geleden opgericht met als hoofddoel meer bekendheid te geven in de breedste zin van het woord aan behandeling met neurostimulatie. Tevens stelt zij zich ten doel om zich op diverse manieren te manifesteren voor mensen die behandeld worden met, of informatie willen over, neurostimulatie bij chronische pijn. De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie is op deze bijeenkomst aanwezig met een stand met voorlichtingsmateriaal.


Informatie en aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst is noodzakelijk. Dit kan bij het Patiënten Service Bureau op de locatie Roosendaal (route 94), telefonisch te bereiken op nummer 088 - 70 68 576 of via e-mail psb.rsd@bravis.nl U kunt ook gebruikmaken van het inschrijfformulier op de website www.bravisziekenhuis.nl/laatste nieuws en agenda Voor meer informatie kunt u terecht bij het Patiënten Service Bureau.

Meer informatie over chronische pijn vindt u ook op www.overmijnpijn.nl

 

 

De informatiebijeenkomst over chronische pijn wordt mede mogelijk gemaakt door:

Neuromodulatie-Logo  sjmlogo  PVVN Neurostimulatie logo 

Geschreven door
Monique Schijven

Categorie
Nieuws

Nieuws & Actualiteiten

Altijd op de hoogte
Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar

Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar

| Nicole Moesman | Nieuws

Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar gekomen met een score van :

9.03

Handreiking Afbouw opiaten

Handreiking Afbouw opiaten

| Lars Elzinga | Nieuws

Recent publiceerde het Instituut voor verantwoord medicijngebruik de nieuwe handreiking met aandachtspunten voor het verantwoord afbouwen van opiaten.

De pijn begrijpen in 10 minuten.

De pijn begrijpen in 10 minuten.

| Redactie website | Nieuws

Op YouTube vonden we dit interessante filmpje. In 10 minuten legt het op een heldere, en ook voor kinderen begrijpelijke, wijze uit wat pijn is.