RACZ procedure (epidurale adhesiolysis)

Inleiding

Wat is een RACZ procedure (epidurale adhesiolysis)?

Racz-procedure kan worden toegepast bij patiënten met chronische lage rug- en beenpijn klachten. Na een ontstekingsreactie of operatie vormt zich littekenweefsel (verklevingen) in het ruggenmergkanaal. Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwwortels waardoor pijnklachten ontstaan. Met behulp van een speciale Racz-katheter kan medicatie worden toegediend rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s). Het littekenweefsel kan worden losgemaakt, wat tot ruimte voor de zenuwwortel kan leiden. Dit geeft verlichting van de pijnklachten.

Ligging

racz 01

In bovenstaande figuur ziet u waar de intredeplaats van de katheter zich bevindt: de hiatus sacralis. Dit is een opening in het heiligbeen (het sacrum), ter hoogte van de stuit. Via deze ingang wordt de Racz-katheter in de epidurale ruimte gebracht, waar men op zoek kan gaan naar de oorzaak van de pijnklachten en deze ter plaatse kan behandelen.

Verloop

De anesthesioloog/pijnspecialist verzoekt u op uw buik op de behandeltafel te gaan liggen. Er wordt een afdekdoek over u heen geplakt om een steriel werkveld te maken. De anesthesioloog geeft u een plaatselijke verdoving in de huid bij het stuitje en brengt vervolgens een naald in. Hierbij kunt u een drukkend gevoel ervaren. Door de naald wordt een katheter (slangetje) opgevoerd tot de plaats van het littekenweefsel. Het plaatsen van de naald en het opvoeren van de katheter gebeurt onder röntgendoorlichting om te controleren of deze op de juiste plaats zitten. Met behulp van een contrastvloeistof wordt opgezocht op welk niveau het littekenweefsel zich precies bevindt. Vervolgens wordt geprobeerd het littekenweefsel losser te maken. Dit gebeurt door spoelen en door ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) in te spuiten. Dit middel vermindert de zwelling rond de zenuw en gaat ook de vorming van nieuw littekenweefsel tegen.
De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

  • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de benen krijgen. Dit komt door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
  • Hoofdpijn: bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over.
  • Uw pijn kan na de behandeling tijdelijk toenemen door irritatie van de behandelde zenuwen. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. Bespreek met uw arts welke pijnstillers u hiervoor kunt gebruiken.
  • U kunt napijn krijgen in de stuit. Deze napijn kan enkele dagen duren.U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
  • Ook kunt u kort na de behandeling nachtelijke krampen in de benen krijgen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en niet verontrustend.
  • Door het inspuiten van medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie kan korte tijd verstoord raken.
    Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

Resultaat

De ontstekingsremmende medicijnen hebben tijd nodig om in te werken. Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. De eerste weken kan de pijn zelfs iets toegenomen zijn. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer 3 maanden na de behandeling kan de anesthesioloog het resultaat beoordelen.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische controle.

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(410 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top