(Cervicaal – Thoracaal – Lumbaal – Sacraal)

Inleiding

Wat is een epidurale injectie of epidurale katheter ?

U krijgt een epidurale injectie of katheter als u een beknelde zenuw heeft. Door de beknelling zwelt de zenuw op, raakt geïrriteerd en dit veroorzaakt pijn. De beknelling kan het gevolg zijn van een hernia nuclei pulposi (HNP), maar ook van andere aandoeningen zoals wervelkanaalstenose, wervelbreuken of gordelroos.
Bij een epidurale injectie of katheter worden verdovende en/of ontstekingsremmende medicijnen ingespoten in de epidurale ruimte, vlak bij de zenuw waar u last van heeft. De medicijnen laten de zwelling rond de beknelde zenuw afnemen.

Epiduraalinjectie

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten, waardoor de wervels onderling kunnen bewegen. Aan de achterzijde van de wervel zitten de zogenaamde doornuitsteeksels en binnen in de wervel zit het wervelkanaal. In dit wervelkanaal zit het ruggenmerg dat omgeven is met hersenvocht en dit geheel wordt weer omgeven door een hard vlies. De ruimte tussen dit harde vlies en het bot van de wervel noemen we de epidurale ruimte, vandaar de naam epidurale injecties of epiduraalkatheter, omdat we juist in deze ruimte de medicijnen of katheter willen inbrengen.

De epidurale ruimte loopt net buiten het ruggenmerg vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. De plaats van de injectie hangt af van de plaats van uw pijn.

 • Cervicaal: ter hoogte van de nek
 • Thoracaal: ter hoogte van de borst
 • Lumbaal: ter hoogte van de lendenen
 • Sacraal: ter hoogte van het heiligbeen
 • Caudaal: ter hoogte van de stuit

Met een midline epidurale injectie of katheter kunnen meerdere zenuwen gelijktijdig worden behandeld. Een transforaminale epidurale injectie is meer gericht één specifieke ruggenmergzenuw (zie hiervoor de folder Zenuwwortelblokkade).

Verloop

De behandeling kan met of zonder röntgendoorlichting gebeuren. U wordt gevraagd op de rand van het bed te gaan zitten of op uw buik te gaan liggen. De methode hangt af van de plaats van de behandeling. De juiste plaats voor de behandeling wordt aangeduid en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen. Bij een injectie ter hoogte van de nek kan voor de behandeling een infuusnaaldje geplaatst worden.

De anesthesioloog/pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving in de huid en brengt daarna de epidurale naald in. Wanneer de naald op zijn plaats is gebracht wordt een verdovende vloeistof ingespoten, samen met een ontstekingsremmend middel. Deze naald wordt ook gebruikt voor het opvoeren van een katheter indien bv. op meerdere nivo's sprake is van ribfracturen en er een meer continue manier van pijnbestrijding aanwezig moet zijn via een pompje. Indien u in aanmerking komt voor zo'n katheter zal uw pijnspecialist dat uitvoerig met u bespreken.

Ook kan de epidurale injectie gebruikt worden om hoofdpijn te bestrijden die veroorzaakt wordt door lekkage van ruggemergvocht na bv. een ruggeprik door de neuroloog of na een pijnstillende ruggeprik bij bevallingen. De naald zal dan gebruikt worden om uw eigen bloed terug te geven in de epidurale ruimte om het lekje in de epidurale ruimte te dichten. We noemen dit een epidurale bloodpatch.


De naald wordt weer verwijderd en u krijgt een pleister op de rug. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

Complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk. Deze zijn meestal niet verontrustend en voorbijgaand.

 • Hoofdpijn: bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over.
 • Bij een epidurale injectie ter hoogte van de borstkas bestaat er een minimaal risico dat de long aangeprikt wordt. Wanneer u klachten van kortademigheid bemerkt, moet u contact opnemen met het pijncentrum.
 • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de armen of benen krijgen door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
 • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
 • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.
 • U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
 • U kunt tijdelijk nachtelijke krampen in de benen krijgen.
 • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken. Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

Resultaat

De behandeling heeft tijd nodig om in te werken. Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling wordt het resultaat beoordeeld.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(700 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top